Το Αντίπαρο Σπήλαιο βρίσκεται μόλις 8χλμ. Από την πόλη της Αντιπάρου (Χώρα). Ονομάζεται επίσης το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη.

Το σπήλαιο της Αντιπάρου είναι πολύ μεγάλο και εκτείνεται σε διάφορα επίπεδα.

Το μέγιστο βάθος του είναι περίπου 85 μέτρα, έχει μήκος 89 μέτρων και το μέγιστο πλάτος του είναι περίπου 60 μέτρα.

Οι επιγραφές στους τοίχους του σπηλαίου είναι απόδειξη των πολλών εξέχοντων επισκεπτών της σπηλιάς που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή. Μερικοί από αυτούς τους επισκέπτες είναι: ο Μέγας Αλέξανδρος, ο βασιλιάς Όθωνας, ο μαρκήσιος Ντενίν (πρεσβευτής της Γαλλίας) και ο λυρικός ποιητής Αρχιλόχος της Πάρου.

Αρχικά το Σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη χρησιμοποιήθηκε για να προσφέρει καταφύγιο και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας για τη θεά Άρτεμις.

Σταλακτίτες και σταλαγμίτες στο σπήλαιο, που αλλάζουν μορφή σύμφωνα με την έμπνευση και τη φαντασία του κάθε επισκέπτη. Βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι κατακόρυφη και η εσωτερική της θερμοκρασία το χειμώνα είναι περίπου 15 βαθμοί Κελσίου (59 βαθμούς Φαρενάιτ). Έχει έκταση περίπου 5.600 τετραγωνικών μέτρων. Το μέγιστο βάθος του φτάνει περίπου τα 85 μέτρα και η κάθοδος γίνεται εύκολα και με ασφάλεια, με μια σκάλα από τσιμέντο που αποτελείται από 411 σκαλοπάτια.

Το σπήλαιο είναι χωρισμένο στο «Προθάλαμο» και τρεις επιπλέον αίθουσες: «Το Επιμελητήριο των Πέτρινων Καταρρακτών». ‘Το Επιμελητήριο του Καθεδρικού Ναού’. και “Το Βασιλικό Επιμελητήριο”.

Ο τεράστιος σταλαγμίτης που βρέθηκε στην είσοδο είναι 45 εκατομμύρια χρόνια, ο αρχαιότερος στην Ευρώπη, και ονομάζεται «Η τεράστια κεντρική στήλη».

Το «Βασιλικό Επιμελητήριο» ήταν «βαφτισμένο» ως τέτοιο λόγω της επίσκεψης που έδωσαν εκεί ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία. Η στολίσμα του δεν είναι εντυπωσιακή, αλλά παραμένει η διοίκηση.

Οι δύο γραφικές μικρές εκκλησίες στην είσοδο ονομάζονται Άγιος Ιωάννης (Αϊ Γιάννης) Σπηλιώτης και Ζωοδόχος Πηγή.

Ο λυρικός ποιητής Αρχίλοχος της Πάρου λέγεται ότι έχει αφήσει μια επιγραφή στο σπήλαιο. Το 1673, ο μάρκης Ντεντέλ, γάλλος πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επισκέφθηκε το σπήλαιο για τρεις μέρες με πολλούς συντρόφους και γιόρτασε μάζα την Ημέρα των Χριστουγέννων. Αργότερα, οι επισκέπτες που σκάλισαν τα ονόματά τους συμπεριλαμβάνουν τον Λόρδο Βύρωνα και τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον Όθωνα.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γερμανίας, μέρος της σπηλιάς καταστράφηκε.

Στην είσοδο του σπηλαίου χτίστηκε η όμορφη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Σπηλιώτη.

Την παραμονή και την ημέρα του Αϊ Γιάννη στις 7 και 8 Μαΐου, αντίστοιχα, γιορτάζεται με τοπικά φαγητά και ποτά.

Πηγή: Visitgreeceabove.com